Hem Koreli Hem Türk

Hyundai Otomobil Pazarında İstikrarlı Yükselişine Devam Ediyor
Kore’nin dünya otomotiv sektöründeki en önemli 3 markasından biri olan Hyundai, 2025 yılı ile Türkiye pazarında da rakiplerinin hamlelerine karşılık verecek yeni model ve yenilikçi özellikleri müşterilerine sunmaya çalışıyor. Hem Koreli hem de Türkiye’de üretim yaptığı için yerli bir marka olarak Hyundai, otomobil pazarında özellikle alt ve orta segmentlerde her zaman tüketici tercihinde dikkate alınan bir marka.
2024 binek araç satış adedi 59.810 olan Hyundai bu rakamla %5,8’lik bir pazar payı yakalamışken aynı rakam 2023 için 50.727 otomobil satışı ile %5,4 olarak gerçekleşmişti. Hyundai hem adet hem de yüzde açısından istikrarlı bir büyüme yakalamışa benziyor.
Hyundai’nin 2024 sonu ve 2025 başı itibarı ile birçok modeli yeni veya makyajlı kasasıyla Hyundai Bayilerinde yerini aldı.
En küçükten başlarsak A segmentinde ihracata ağırlıklı çalışan bir model olan i10, 2023 yılında yapılan makyajı sonrası iç pazarda da kendine yer bularak bu segmentte Kia Picanto’dan sonra en çok satılan araç konumunu sürdürüyor.
Hyundai satışlarının yarısına yakınını oluştran i20, aynı şekilde yoluna devam ediyor. 2024’te 29.305 gibi başarılı bir adede ulaşan i20, Hyundai’nin Türkiye’de üretilen ve yüksek yerlilik oranı sayesinde engellilere yönelik yeni ÖTV düzenlemesinden 2025 yılı itibarı ile en çok avantaj sağlayacak modellerinden birisi.
Yine B segmentinde benzer yerli yedek parça oranlarına sahip olduğu için ÖTV düzenlemesini hanesine kar olarak yazacak olan SUV kasalı Bayon modeli de 2024 yılında makyaj görmüştü. Özgün tasarımı ile Bayon, GSR II güvenlik standartlarına uymak için makyajlanmıştı. Böylece sürüş güvenliği ve yol tutuşu artırılmıştı. Bu makyajla beraber GSR II ihtiyaçlarını da geçerek otomatik uzun /kısa far ve ön far sensörü gibi donanımlar da eklenen Bayon, 1.0 T-GDI 100 PS motorunda, 100 kilometrede 5.8 lt. yakıt tüketimi ile övgüyü hak ediyor. 411 litrelik bagaj ise bu segment için yeterli büyüklükte.
B segmentinde Hyundai’nin i20’nin yanında SUV kasa meraklıları için ürettiği Kona’nın elektrikli versiyonu da bir süredir satışta. 375 km. ve 514 km. olarak 2 farklı menzilde Hyundai’nin Çek Cumhuriyetindeki fabrikasında üretilen Kona, segmentin standartlarını yükselten bir algıya sahip.
C segmentinde ise satış adetlerinde her zaman üst sıraları zorlayan crossover modeli Tucson makyajlanmış olarak showroomdaki yerini alırken hem iç hem de dış tasarımında çarpıcı yenilikler var. Dış tasarımda melek kanadı şeklindeki 5 adet LED lamba, 4’e düşürülerek kalınlaştırılmış ve ön panjur içindeki tasarımla benzeşerek daha yekpare bir görünüm ve sportiflik verilmiş. Arkada ise logonun yerleşimi daha bir zarifleştirilmiş ve arka tampona daha sportif bir difüzör getirilmiş.
Araç içine girdiğinizde mekânın D segmenti bir aracı anımsattığını görüyoruz. Orta konsoldan kaldırılan vites kolu önemli bir ayrıntı. Hyundai yeni modellerinde bu kolu direksiyon sağına alarak (Tucson’da Comfort paketi hariç) elektrikli araçlardaki sistemi benimsemiş.
Hyundai, Tucson’un ağabeyliğini yapan D segmentindeki uzun soluklu Santa Fe modeli ise eski yuvarlak formunu köşeli bir şekle getiren evrimsel bir değişikliği tamamlamış görünüyor. 5.nesliyle aks mesafesinin 5 cm. uzatılması da araç iç mekân konforunu ayrı bir noktaya taşımış. Arka tampondaki H şekli ile vurgulanan Hyundai logosu ve genel köşeli görünüm her zevke hitap etmese de fütüristik tasarımın uzun vadede popülarite kazanarak yüksek bir satış oranını yakalaması zor görünmüyor. 1.6 T-GDI HEV 215PS 4X4 AT hibrit motor versiyonu ile tek seçenek olarak tüketici karşısına çıkan Santa Fe 4.000.000 TL liste fiyatı ile lüks segmentteki modellerle rekabet etmeyi amaçlıyor.
Hyundai, eski modellerinde hibrit veya benzinli ile yol almaya devam ederken, elektrikli araçlarda ise Ioniq serisi ile farklılaştırmaya gidiyor. Ioniq5 (C segment) ve Ioniq6 (D segment) araçlar da elektrikli araç pazarı için oldukça dikkat çeken satış rakamlarına ulaştılar. Ioniq5 1.657 adet, D segmentinde olmasına rağmen onu geçen Ioniq6 ise 2.019 adede ulaştı. Yeni Elektrikli Global Modüler Platformunda (E-GMP) üretilen bu modeller %80 şarj doluluğuna 18 dakikada ulaşıyor. Bu rakam rakip markaların asgari 25 dakika olan şarj sürelerinden çok kısa olduğu için uzun yolda DC şarj noktalarında büyük avantaj oluşturuyor. 613 kilometre menzil ise birçok rakibine göre Hyundai Ioniq5’i tercih sebebi olabilir.
Hyundai ticari araçlarda Staria Hibrit isimli tek modelle pazarda varlığını sürdürüyor. Hyundai, halen ikinci el pazarında gözde olmaya devam eden H-100 ve Starex gibi modelleri ile çok uzun yıllara dayanan bir ticari müşteri portföyüne sahip. Global pazarda Iveco ile ortak proje olarak elektrikli ticari araç geliştirirken, Türkiye pazarında daha çok binek araca ağırlık vermiş durumda.
Hyundai iddialı olduğu küçük araçlar yanında hibrit motorlardaki yoğun satış rekabetine ve elektrikli araçlardaki teknoloji rekabetine her cepheden dahil olarak geride kalmadığı mesajını açık bir şekilde vurguluyor. Türkiye otomobil pazarında ise, yenilikçi özellikleri, her ihtiyaca cevap veren geniş ürün gamı, kampanyalı fiyatları ve yerli üretim ile avantaj yakalayarak sıfır araçlardaki pazar payını istikrarlı olarak artırmaya özen gösteriyor.
Tüm Marka ve Modelleri Sizin İçin Araştırıyoruz
Siz de araç karşılaştırma sayfamızdan birbirinden farklı özelliklere sahip araçlara tek bir tıkla göz atabilir ve dilediğiniz araçları anında karşılaştırabilirsiniz.
Sifiraracal.com, sitemiz üzerinden otomobil kampanyalarını inceleyebilir, tek bir tıkla sıfır araç kampanyalarına ulaşabilir ve anında size özel ücretsiz fiyat teklifi alabilirsiniz.